Å seile uten motor.

av Jeppe Jul Nielsen 

Se også:
- Stavangers hovedside: www.rs14stavanger.no
-
Stavangers Facebookside
- den historiske hovedsiden min om båtkonstruktøren Colin Archer: colin-archer.no
Archers historie i detalj.
- min faglige side Trebåtservice: www.jul-nielsen.no .

Min mor og far vokste opp med båter uten motor og seilte RS14 STAVANGER i mange år uten motor. Min mor seilte også skipper på RS 15 LANGESUND II som var eid av fatterns venn som ikke var så erfaren.
Bensinmotoren som ble satt inn i 1946, var på bare 14 hk og måtte både tippes, drammes og tenning justeres før start, så det tok 5-10 minutter å starte, avhengig av bomstarter. I tidlige tenår var jeg og mine venner som var med, blitt så trenet at det gikk sport i å seile mest mulig uten å ha startet motoren. Det medførte noen episoder, men det er det man lærer av. Da motoren var gåen i 1975, vurderte vi å seile uten, men fordi jeg ville ta båten til England som studiebolig, ble en 30 hk SABB satt inn. Og senere var det ikke alltid det passet å bruke to døgn til Skagen fra Risør (1,5 knop) når man ville rekke tilbake til jobb på mandag!

Seiling uten motor krever ikke bare kunnskaper om manøvreringen og seilhåndtering. Rigg og utstyr må også være riktig.
Man må ha gode årer som betyr at de er lange og solide. På rekka må det være tolleganger eller helst åregafler, både akter og foran masten.
Båtshaker er også viktig, kort og lang. Den lange må være 6 m.
Og gode kasteliner.
Og ankeret må være parat. Det er enkelt og elegant å seile inn med vinden, ta forseilene, droppe ankeret og svinge rundt på ankeret. Det kan gjøres i trange havner. Og vil man til kai eller svaberg, kan man etterpå ta en line til land og forhale.

Bomløftet på en 1-master må være festet over piggfallet så piggen alltid kan svinges i le av bomløftet. dette er viktig for at seilet ikke blir hengende på bomløftet når seilet tas ned. I medvind inn i havn er det ikke nok å skandalisere seilet, det må helt ned og bommen legges da gjerne på rekka så man har utsyn og kan bevege seg også på seilsiden. Lazyjacks har gjerne faste bomløft på hver side og kan være kompliserende for å seile uten motor.


Skandalisert
Skandalisert storseil og årer ut av Risør havn 2009 på "Siste seilas". Foto Steinar Ryvind.

Å ha en skøyte uten motor vil det redusere bruksverdien betydelig. Det øker også risikoen, ikke minst i stille med strøm, så det synes jeg er en dårlig ide.  Muttern og fattern kjempet med årene mot strøm flere ganger; en RS er ikke de mest lettseilte i svak vind.

Men selv om man har motor, kan man gjerne seile inn og ut av havn når forholdene tillater uten at det tar altfor lang tid.
Ikke noe er mer stemningsskapende enn å ro de siste kabellengdene inn i havnen når vinden løyer på kvelden.

Alle burde trene mer på manøvrering uten motor; dette burde holdes bedre i hevd. Og er fin trening for manøvrering.

Foreningsbåtene burde sette opp egne turer for trening uten motorbruk

***********''''''''''''

Jeppe Jul Nielsen.
..................................
Trebåt: Konstruktør & Konsulent & Besiktigelser & Båtutstyr til veteranbåter.
Hjemmeside: www.jul-nielsen.no  Mail: jeppejul@online.no
Tlf 3715 3144 - Mobil 9077 8929 - SKYPE: jeppejul
Adr: Tyriveien 1 - 4950 Risør - Norge

***********'''''